Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 22 marca 2016

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?!
Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;)
Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze tylko dziś macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja. 


Składniki na zakwas:

9 garści mąki owsianej
1 łyżka mąki pszennej
skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
letnia woda- tak by przykryło całą mąkę


Sposób przygotowania zakwasu:

Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć "kożuch". Zakwas przelewamy najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku.

 
Składniki na żurek: 

20 dkg pieczarek
20 dkg boczku wędzonego
2-3 kawałki białej kiełbasy 

1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób)
2 litry wody
0,4l zakwasu na żurek
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka majeranku suszonego

Sposób przygotowania żurku:

Do garnka wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy.
Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała.
Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek.


Podajemy z pokrojoną kiełbaską, jajkiem i świeżym, chrupiącym- najlepiej domowym pieczywem.


1 komentarz:

  1. U mnie nie ma takiej tradycji aby na Wielkanoc musiał być żurek lub barszcz biały ;) dla mnie jest on zupą "codzienną" ;) A Twój na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)