Zapisujcie przepis, bo święta co raz bliżej ;)
Składniki na blaszkę 28x19cm
Ciasto:
240g miodu
240g cukru
2 jajka
2 żółtka
½kg mąki tortowej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
Krem pomarańczowy:
5 dużych pomarańczy
1 tabliczka czekolady
białej
2 budynie śmietankowe
2 galaretki
pomarańczowe
150g masła
Dodatkowo:
1 mały słoiczek powideł
śliwkowych
1 pomarańcza do
dekoracji
Polewa czekoladowa:
100g masła
100g cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki
wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na
min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez
folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C.
Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy.
Krem pomarańczowy:
Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go
być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy.
W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a
następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze
kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu.
Studzimy.
Przełożenie:
Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa kremu
pomarańczowego- drugi blat piernikowy- reszta powideł- reszta kremu
pomarańczowego- ostatni blat piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry
obranej pomarańczy zatopione w polewie.
Polewa czekoladowa:
W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz
mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas,
najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa
oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać.
Gotową dekorujemy wierzch ciasta.
Bardzo spodobał mi się przepis na krem! Idealny na Święta :)
OdpowiedzUsuńDokładnie 😉 można zawsze skomponować z innym ciastem i będzie na pewno pysznie 😍 pozdrawiam serdecznie i zachęcam do wypróbowania zarówno w wersji piernikowej jak i swojej 😃
Usuńpyszne polecam
OdpowiedzUsuńmój piernik dziś zrobiony leżakuje w lodówce, jaka wielkość blaszki na której Pani piekła ?
OdpowiedzUsuńwidzę że blaty piernika ponakuwała Pani widelcem?
OdpowiedzUsuńSwietny przepis,tylko wielkosc ciasta jak dla skrzacika.Ja to musze x 3 skaldniki bo jest nas sporo,a jeszcze cos dla gosci.
OdpowiedzUsuń