Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 14 maja 2016

Szarlotka z migdałową kruszonką

Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej.


Składniki:

Na blaszkę 36x24cm
Ciasto:
300g masła
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 kg jabłek (przed obraniem)
2 op budyniu śmietankowego
850ml mleka 3.2%
6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym)
ok 2 łyżki cynamonu
100g płatków migdałów


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość ok 2cm większą od formy. Wykładamy na nią i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 15 minut.


 2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń.
3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.


 Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.




4 komentarze:

  1. Asia z migdałami musi być jeszcze lepsza niż taka tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mega apetyczna szarlotka, aż ślinka leci:) Super Asiu pomysł z tymi migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam :) Super deser i do tego lody :) Fantastyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)