Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 6 grudnia 2016

Pasztet z mięsa rosołowego

Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko. 
Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet.



Składniki na 1 małą keksówkę:


700g mięsa rosołowego
70g suszonych grzybów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki suszonej żurawiny
1 jajko
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy


Sposób przygotowania:

Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym studzimy w uchylonym min. godzinę.  



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)