Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 15 marca 2015

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone

Torcik przygotowałam tydzień temu na Dzień Kobiet. Tym samym moje wielkopostne postanowienie o niejedzeniu słodyczy zostało lekko naruszone... Ale nie mogłam się oprzeć, by nie spróbować :) Zresztą, przecież muszę wiedzieć, co Wam serwuję i czy jest zjadliwe :) No nie?!


Składniki:

Tortownica o śr. 16cm
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny

Masa truskawkowa:
250g mrożonych truskawek
1/2 szklanki cukru kryształu
1 galaretka truskawkowa

Masa pomarańczowa:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru kryształu
2 galaretki pomarańczowe

Masa mascarpone:
1 duża śmietana 30% (330g)
2 serki mascarpone (500g)
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 limonki

Dekoracja:
1 banan
2 kiwi
2 mandarynki
2 świeże truskawki
1 galaretka cytrynowa
kolorowe perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu 2 łyżeczki soku z cytryny. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Wstawiamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po ok. 20 min, pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, by się zbytnio nie przyrumienił. Biszkopt jest wysoki dlatego w tak małej foremce potrzebuje więcej czasu na dopieczenie. Piekłam najpierw na grzałce "góra- dół", a po ok 30 minutach tylko na "dół". Warto patyczkiem do szaszłyka sprawdzić biszkopt wcześniej. Jeśli jest suchy- wyciągamy.


 2. Masa truskawkowa: Truskawki wraz z cukrem przekładamy do rondelka i smażymy do momentu zagotowania. Kiedy zaczynają "bulgotać" dosypujemy galaretkę, mieszamy i ściągamy z ognia. Blendujemy i pozostawiamy do lekkiego tężenia. 
Masa pomarańczowa: Pomarańcze dokładnie obieramy z białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia.


 3. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu.

4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy równie cieniutko masą mascarpone i przykładamy kremem do dołu- czyli masy truskawkowej. Wierzch drugiego płatu również nasączamy sokiem z cytryny po czym smarujemy cieniutko kremem mascarpone. Na to wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.


Efekt końcowy:

19 komentarzy:

  1. Sliczny!
    Bardzo wiosenny!
    Moze pomoze wygonic zime juz na dobre?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zdecydowanie by się przydało... choć u mnie nadal śnieg ;/

      Usuń
  2. Wspaniały tort :) Chyba nit by nie wytrzymał postanowienia wielkopostnego przy takim słodkim dziele sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. układała to Pani wszystko w wysokiej tortownicy ? nie mam takiej i mysle ze w takiej zwykłej sie nie uda galaretka sie rozleje

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, tort układam na paterze:) układam na niej rant tortownicy w której piekłam biszkopt i smaruję dokładnie kremem, by masy galaretkowe nie wyciekły, po stężeniu delikatnie obkrajam dookoła nożem i górą ściągam rant. Tortownica nie jest wysoka, jest standardowa tyle tylko że mała. Układając warstwami w rancie, masa pomarańczowa była ostatnią, która się w nim zmieściła, a do ostatniego biszkoptu rant już potrzebny nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje serdecznie za odpowiedz ::) bede próbowała bo wyglada smacznie i zapewne taki jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę powodzenia, w razie problemu służę pomocą i oczywiście czekam na efekty w postaci zdjęcia :)

      Usuń
  6. Przepis fajny tylko,ze dla krasnoludkow.Tortownica 16cm to ja jak dobrze dosiade to dam rade sama zmiskowac,a mam jeszcze 2 wieloryby w domu ,to na tortownice 24cm to chyba trzeba podwoic skladniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, no gdybym się uparła to i ja bym sama zjadła, ale żeby dupsko za dużo nie urosło, to wolę zrobić skromnie i jeszcze się podzielić ;)
      Jeśli chodzi o wielkość blaszki 24cm, to składniki spokojnie można zwiększyć. Radziłabym jednak biszkopt upiec nawet z 8 jajek ;)

      Usuń
  7. A mogę zrobić z podanych składników w tortownicy 18cm? A mąkę krupczatke zastąpić zwykłą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tortownicy spokojnie może być 18 i nie powinno być problemu z podzieleniem biszkoptu na 3 cieńsze blaty, co do zamiany mamą myślę, że też wyjdzie ok 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.