U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem, bo zdjęcia rażą moje oczy :D Chętnie też poznam Wasz sposób na ciekawy dodatek do barszczu!
Składniki
na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki
125g
masła
½
szklanki kwaśnej 18% śmietany
2
jajka
25g
świeżych drożdży
Ok
600g mąki
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½
łyżeczki soli
Farsz:
35g
suszonych grzybów
300g
kiszonej kapusty
1
mała cebula
3
łyżki oleju
Sól,
pieprz do smaku
Dodatkowo:
1
żółtko
1
łyżka mleka
Sezam
czarny
Kminek
Sposób
przygotowania farszu:
Grzyby
namaczamy najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy je przez 20 minut,
Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i
odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone
grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sposób
przygotowania ciasta:
Składniki
(prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę
przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną.
Wyrabiamy gładkie ciasto, tak by się nie kleiło do rąk. Możemy podsypać jeszcze
odrobiną mąki jeśli jest zbyt wolne. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Jedne
gładkie, bez niczego, a w drugich wycinamy małą foremką jakiś wzór, u mnie
śnieżynka. Kładziemy na środku odrobinę farszu i przykrywamy drugim krążkiem,
ze wzorkiem. Dokładnie zlepiamy boki. Paszteciki smarujemy żółtkiem
rozmieszanym z mlekiem i posypujemy wg uznania- sezamem lub kminkiem. Pieczemy
w temp. 180⁰C do zrumienienia (15-20minut). Podajemy z barszczem.
mmm... paszteciki z czerwonym barszczykiem, rozmarzyliśmy się!
OdpowiedzUsuńpaszteciki zawsze pyszne, a Twoje dodatkowo wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Muszą być przepyszne ;) Z pewnością będą się idealnie komponować na świątecznym stole ;)
OdpowiedzUsuń