Tym razem postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :)
Składniki na 6 sztuk:
3 białka
160g drobnego cukru
2 łyżki kakao
Szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
200ml śmietanki 30%
125g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 op. śmietanfix
Frużelina wiśniowa:
300g drylowanych wiśni
⅓
szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania galaretki wiśniowej
Dodatkowo:
Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy całkowicie
uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Piana ma być ciągnąca i
błyszcząca. Na końcu dodajemy sok z cytryny, a po wymieszaniu- przesiane kakao
które łączymy z pianą za pomocą szpatułki. Pianę przekładamy do rękawa
cukierniczego z założoną końcówką „gwiazdką” i wyciskamy na formie wyłożonej
papierem do pieczenia najpierw spód, zaczynając od środka i spiralnie
zakręcając aż po boki, tak by środek gniazdka pozostał pusty. Powtarzamy
czynność 6 razy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C i skręcamy od razu
do 120⁰. Suszymy bezy przez 1½ godziny, a następnie pozostawiamy je w uchylonym
piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy frużelinę.
Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z
cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę
wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Przed podaniem ubijamy
śmietankę z cukrem pudrem, mascarpone oraz śmietanfixem. Wykładamy krem na
środek gniazdek, a na bokach robimy ozdobne rozetki. Na wierzchu układamy
tężejącą frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.