Dziś przed Państwem tarta we własnej osobie. Obawiałam się czy starczy mi czasu na jej publikację, ale spięłam pośladki i jest Co prawda pisze w niezbyt komfortowych warunkach, bo na telefonie, by nie budzić chłopaków stukaniem w klawiaturę, która jest nad wyraz głośna, ale innego wyboru nie ma na chwilę obecną. Jedyny komputer jest w pokoju Synów, a że ja chciałabym korzystać z niego dopiero jak pójdą spać, to mam problem... Bo się nie da! Są tak wyczuleni, że zaraz się budzą, wiercą, kręcą i pytają o rzeczy niestworzone. Dodatkowo działam przy zgaszonym świetle, więc nie wiem na jak długo mi starczy dobrego wzroku
Ale, ale! Zagalopowałam się, a ja przecież nie o tym miałam pisać, a o tarcie, do przygotowania której użyłam ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia, kolorowych papryk i oczywiście Morlińskiej kiełbasy z szynki. Spróbujcie i oceńcie sami
Składniki na formę o średnicy ok.28cm
Ciasto:
250g mąki+ do podsypywania
130g masła
150g mielonych, ugotowanych ziemniaków
1 jajko
½ płaskiej łyżeczki soli
Nadzienie:
300g gotowanych ziemniaków
100g szpinaku, najlepiej świeżego
Po ½ kolorowych papryk: zielonej, żółtej, czerwonej, pomarańczowej
4 kiełbasy z szynki Morliny
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
4 jajka
Szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę i masło siekamy, dodajmy jajko, zmielone ziemniaki i sól. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki owinięte woreczkiem. Po 2 godzinach wyciągamy i wałkujemy na grubość 0,5cm (tak by pokryć cały spod i boki formy). Przekładamy na naczynie ceramiczne, dociskamy spód i boki. Przykrywamy arkuszem papieru i wysypujemy fasolą. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie papier z obciążeniem ściągamy a formę ponownie wstawiamy do pieca na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Nadzienie:
Ziemniaki i kiełbasę kroimy w talarki, paprykę w kostkę, a cebulę w grubsze pióra. Na patelni z odrobiną masła podpiekamy kiełbasę do lekkiego zrumienienia, a następnie na tym samym tłuszczu, ale po wyciągnięciu kiełbasy smażymy cebulę że szczyptą soli. Ziemniaki, paprykę i cebulę łączymy z sobą, doprawiamy czosnkiem. Na podpieczony spód wykładamy świeży szpinak, może też być mrożony ale rozmrożony całkowicie i dobrze odciśnięty. Na to przygotowany farsz, który zalewamy jajkami z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz plastry sera mozzarella. Przykrywamy kiełbasą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st C na 45 minut (tarta musi się dobrze przyrumienić z wierzchu i od spodu). Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.