Składniki na jeden większy słoiczek:
7 pomarańczy
2 szklanki cukru
½ szklanki soku
pomarańczowego
¼ szklanki wody
Sposób przygotowania:
Pomarańcze zalewamy
wrzątkiem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie każdą z osobna szorujemy i
osuszamy. Obieramy dość cienko, tak by pozbyć się białej skórki (albedo). Skórki
przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 5 minut. Obgotowane
skórki kroimy w kostkę i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut.
Odcedzamy na sicie. Cukier łączymy z ¼ szklanki
wody i sokiem pomarańczowym. Stawiamy na małym palniku, dodajemy skórkę
pomarańczową i mieszamy. Pozostawiamy na 20 minut pod przykryciem, a następnie
odkrywamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Gdy skórki staną się szkliste, a
w garnku powstanie syrop – odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do słoika.
Jeśli chcemy wykorzystać skórki w ciągu
kilku dni, to nie ma konieczności pasteryzowania, jeśli jednak robimy zapasy-
warto słoiczki spasteryzować i schować w chłodne miejsce.
Czas gotowania skórek jest zależny od tego
jak dużo ich mamy i jakiej są grubości. Jeśli mamy naprawdę cienko obrane
pomarańcze, to ten czas będzie krótszy, jeśli skórki mamy grubsze, to musimy go
odpowiednio przedłużyć. Pamiętajcie jednak, że zbyt długie gotowanie może
przyczynić się do skarmelizowania cukru, co w efekcie sprawi, że nasza skórka
przełożona do słoika będzie twarda jak kamień. W tej sytuacji warto do słoika
nalać kilka łyżek wrzątku i zakręcić. Po kilku minutach otworzyć i spróbować
wymieszać. Powinno pomóc, przynajmniej u mnie się sprawdziło ;)
domowa, najlepsza!!!!
OdpowiedzUsuń