Sam proces przygotowania, to zaledwie kilkanaście minut łącznie, gdyby wszystko zliczył. Nie ma trudu, skomplikowanych ruchów czy niejasnych instrukcji. Jestem przekonana, że każdy z Was sobie z nią poradzi i jak będzie potrzeba- wróci ponownie do przepisu, bo co tu dużo mówić! Smak jest genialny!
Składniki wystarczające
np. do wypieku jednego zwijanego makowca:
250ml mleka
120g płynnego miodu
100g posiekanych,
prażonych orzechów włoskich
50g rodzynek
50g prażonych płatków
migdałów
100g odsączonej z syropu
skórki pomarańczowej
70g masła
Dodatkowo:
Ok 60ml rumu
Kilka kropel olejku
migdałowego
Sposób przygotowania:
W wieczór poprzedzający
przygotowanie masy makowej, zalewamy rodzynki rumem i pozostawiamy pod
przykryciem. Jeśli mamy mało czasu- zróbmy to przynajmniej 2 godziny wcześniej!
Niech się napiją ;)
Mleko gotujemy i wrzącym
zalewamy mak. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia, a zimny dokładnie
odciskamy z nadmiaru płynu np. przez gazę lub pieluchę tetrową.
Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę
pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z
roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego,
lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku
ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także
przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub
zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.