Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 grudnia 2019

Faszerowane kiełbaski

Grudniowe dni nie należą do najcieplejszych. Nie ma się co dziwić, wszak zima i tak długo wytrzymała i dała nam od siebie odpocząć, ale teraz, z dnia na dzień trzeba mieć na uwadze że temperatury będą niższe, a tym samym nasz organizm będzie potrzebował więcej energii. Świetnym rozwiązaniem właśnie na taki moment będą faszerowane kiełbaski, pieczone w piekarniku w plastrach boczku. Polecam!



Składniki na 6 sztuk:

1 opakowanie kiełbasy z szynki Morliny
1 filet z kurczaka
4 pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Cienkie i długie plastry boczku
Warzywa- mix papryk, czerwona cebula, różyczki podgotowanego wcześniej brokuła

Sposób przygotowania: 

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażany najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę na maśle, a następnie wrzucamy pokrojone również drobno pieczarki. Smażymy do całkowitego odparowania wody. Łączymy z mięsem i jeśli trzeba- delikatnie jeszcze doprawiamy. Kiełbaski kroimy wzdłuż ale tylko do 1/3 głębokości, by ich całkowicie nie przekroić. Rozchylały i napełniamy przygotowanym farszem. Owijamy mocno boczkiem i układamy na żeliwnej patelni lub w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. I pieczemy 25 minut na funkcji góra-dół, przy czym góra najlepiej by była z funkcją opiekania. 10 minut przed końcem do kiełbasek dorzucamy pokrojone warzywa oraz cebulę, które zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. Kiełbaski podajemy na ciepło najlepiej z domowym pieczywem lub chlebkami typu naan.

https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kielbasy-morlinskie-sprawdza-sie-w-kuchni#fndtn-panel-aktualne