Tłusty Czwartek!
I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :)
Składniki:
25 dkg dobrej jakości mąki pszennej
3 żółtka
12 dkg śmietany 18%
2 dkg cukru pudru
1 mała łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą cieniutko wałkujemy - max 2 mm.
2. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły.
3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :)
Składniki:
25 dkg dobrej jakości mąki pszennej
3 żółtka
12 dkg śmietany 18%
2 dkg cukru pudru
1 mała łyżeczka octu
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą cieniutko wałkujemy - max 2 mm.
2. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły.
3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Asiu faworki wyszły idealne z Twojego przepisu. Są kruche i delikatne, a przy tym nie"napiły" tłuszczu. Rewelka !
OdpowiedzUsuńJak miło słyszeć! Cieszę się że smakowały!
Usuń