Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.
Składniki:
2,5 kg chudego boczku bez skóry
1/2 kg mielonej szynki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej)
1 łyżka przyprawy gajowego
1 łyżka przyprawy do steków
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
rękaw spożywczy
nić spożywcza
1/2 kg mielonej szynki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej)
1 łyżka przyprawy gajowego
1 łyżka przyprawy do steków
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
rękaw spożywczy
nić spożywcza
Sposób przygotowania:
1. Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu.
Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną
stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką.
Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy
solą i pieprzem do smaku.
Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.
2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy
do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami,
dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i
wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze
160st C przez ok 3 godziny.
Efekt końcowy:
świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńasiu jaka to jest przyprawa gajowego? anka1988
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAniu ja używam takiej:
OdpowiedzUsuńhttp://www.bellabis.pl/sklep/mieszanki_przyprawowe/przyprawa_gajowego_600g
dzięki, muszę poszukać w sklepie. anka1988
Usuń