Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 24 marca 2015

Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką

Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi. 


Składniki:

2,5 kg chudego boczku bez skóry
1/2 kg mielonej szynki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej)
1 łyżka przyprawy gajowego
1 łyżka przyprawy do steków
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
rękaw spożywczy
nić spożywcza

Sposób przygotowania:

1. Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.


 2. Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny. 


Efekt końcowy:

 

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)