Pewnie już myślicie nad świątecznym menu. A skoro tak, to nie może wśród innych smacznych potraw zabraknąć faszerowanych jajek. Jakie będą u Was? Może takie z farszem wątróbkowym? Dla wielbicieli tego podrobu będzie to na pewno ciekawa odmiana :)
Składniki:
Na 10 jajek:
5 jajek ugotowanych na twardo
4 wątróbki drobiowe
1 cebula biała
2 łyżki majonezu
2 łyżki margaryny lub oleju
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka delikatnie obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Na pozostałym po smażeniu wątróbki tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przestudzoną wątróbkę drobno kroimy, dodajemy przetarte przez sitko 4 żółtka, cebulkę, majonez oraz 3/4 posiekanego pęczku szczypiorku. Całość mieszamy łyżką lub - jeśli chcemy gładką masę- blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek tworząc kształt jajka. Posypujemy przetartym przez sitko pozostałym żółtkiem oraz resztą szczypiorku.
Przepis - lekko zmodyfikowany pochodzi z książki kucharskiej "Przepisy Czytelników" z 1997r.
Składniki:
Na 10 jajek:
5 jajek ugotowanych na twardo
4 wątróbki drobiowe
1 cebula biała
2 łyżki majonezu
2 łyżki margaryny lub oleju
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka delikatnie obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Na pozostałym po smażeniu wątróbki tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przestudzoną wątróbkę drobno kroimy, dodajemy przetarte przez sitko 4 żółtka, cebulkę, majonez oraz 3/4 posiekanego pęczku szczypiorku. Całość mieszamy łyżką lub - jeśli chcemy gładką masę- blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek tworząc kształt jajka. Posypujemy przetartym przez sitko pozostałym żółtkiem oraz resztą szczypiorku.
Przepis - lekko zmodyfikowany pochodzi z książki kucharskiej "Przepisy Czytelników" z 1997r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.