Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 17 grudnia 2016

Jabłecznik z polewą chałwową

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. 
Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam.
Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie!



Składniki na blaszkę 28x19
Ciasto:
4 żółtka
1 białko
½ szklanki cukru kryształu
1i 1/3 szklanki mąki
3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Warstwa kokosowa:
3 białka
szczypta soli
½ szklanki cukru kryształu
50g kokosu

Warstwa jabłkowa:
6 dużych jabłek
1 łyżka cynamonu

Polewa chałwowa:
40g margaryny
1/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka mleka
2 batony chałwy (200g)



Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 5 minut.

2. Warstwa kokosowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie kokos. Wykładamy na podpieczony spód ciemny i wyrównujemy łyżeczką.

3. Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut.
 
 
4. Polewa chałwowa: Margarynę topimy wraz z cukrem i mlekiem. Do roztopionej dodajemy pokruszoną jedną chałwę i mieszamy, by składniki się połączyły. Wylewamy na przestudzone ciasto, rozsmarowujemy na całości. Posypujemy drugim pokruszonym batonem. 
 

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Pewnie że pasuje elegancki pyszny a polewa chalwowa dodaje mu świątecznego charakteru

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! Jak ten kosz na owoce pięknie się prezentuje :) a i ciasto pierwsza klasa ;)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)