Dziś mąż zakupił ich kolejną porcję- choć nie węgierek, bo w naszym sklepie warzywny trochę kuleje ;) ale do ciasta spokojnie mogą być. Tylko pytanie czy zdążę jakieś upiec, bo póki co szykuję się do wykopków :) Październik za pasem, więc pasuje wykopać ziemniaczki, bo lepszej pogody już chyba nie będzie.
Ok, to ja zmykam, może jeszcze zdążę kurze przetrzeć przed, a Wam życzę smacznego!
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
Ok 2½ szklanki mąki
40g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
Szczypta soli
Ok 500g śliwek węgierek
Olej rzepakowy do
smażenia
Cukier puder do
posypania po wierzchu
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Mleko, pokruszone
drożdże oraz cukier przekładamy do misy urządzenia z założonym ostrzem do
wyrabiania. Uruchamiamy program „Pastry P1”, a po 30 sekundach dodajemy
przesianą mąkę, szczyptę soli oraz jajka. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na
40 minut. Po tym czasie nakładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy
połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i posypujemy cukrem
pudrem.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Co za pyszności. Kocham śliwki <3
OdpowiedzUsuńCześć, czy mogę zastąpić śliwki rabarbarem?
OdpowiedzUsuńPewnie będą kwaśniejsze, ale jasne, można!
Usuń