Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 marca 2017

Pierś kurczaka nadziewana brokułem

Lubicie brokuł? Bo ja zjem, ale nie jest dla mnie spełnieniem marzeń ;) Dlatego szukam fajnych rozwiązań jak można go przemycić do codziennych posiłków.
Roladka z piersi kurczaka była właśnie jednym z nich i przyznam, że trafiła w moje gusta :)
Śmiało możecie je przygotować na wykwintny, świąteczny obiad, a podane w plastrach będą doskonałą przekąską.


 Składniki dla dwóch osób: 
 
2 piersi z kurczaka
6 średnich różyczek brokułu
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała 
ok 30g sera Lazur z niebieską pleśnią
sól, pieprz do smaku
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka cienko rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Umyte brokuły miksujemy wraz z czosnkiem, cebulką oraz serem Lazur. Gotowy farsz dzielimy na dwie części, nakładamy na oba kotlety, ale tylko do połowy i zwijamy tak, by farsz pozostał w środku. Owijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190st C na 40 minut.



2 komentarze:

  1. ja lubię bardzo, do tego stopnia, że mogę wcinać sam bez dodatków, ale moim domownikom muszę go przemycać jakoś sprytnie :) a Twój pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast brokułu nadziewam mięso suszonymi pomidorami oraz bazylią. Nadaje to mięso aromatycznego smaku oraz sprawia, że jest ono bardziej chrupiące. Polecam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)