Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 marca 2017

Kotlety gryczane z burakiem

Kiedy z dnia poprzedniego zostało mi trochę kaszy gryczanej, postanowiłam ponownie ją wykorzystać i stworzyć sobie na obiad zdrowe "mielone". Jako że świeżego mięsa w domu nawet nie miałam, a rozmrażać mi się nie chciało, to nie brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi. 
Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny. 
Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny.

Składniki:

1 woreczek kaszy gryczanej palonej
2 surowe czerwone buraki
2 jajka
2 łyżki mąki
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki drobnej bułki tartej

Dodatkowo:
Jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki, jajka, przyprawy oraz mąkę i bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 min w temp 170st C. Ciepłe kotlety podajemy z jogurtem naturalnym.


1 komentarz:

  1. kiedyś próbowałam robić podobne z kaszą jaglaną ale się z jakiegoś powodu rozpadały, Twoje chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)