Lubicie brokuł? Bo ja zjem, ale nie jest dla mnie spełnieniem marzeń ;) Dlatego szukam fajnych rozwiązań jak można go przemycić do codziennych posiłków.
Roladka z piersi kurczaka była właśnie jednym z nich i przyznam, że trafiła w moje gusta :)
Śmiało możecie je przygotować na wykwintny, świąteczny obiad, a podane w plastrach będą doskonałą przekąską.
Składniki dla dwóch osób:
2 piersi z kurczaka
Roladka z piersi kurczaka była właśnie jednym z nich i przyznam, że trafiła w moje gusta :)
Śmiało możecie je przygotować na wykwintny, świąteczny obiad, a podane w plastrach będą doskonałą przekąską.
Składniki dla dwóch osób:
2 piersi z kurczaka
6 średnich
różyczek brokułu
1 ząbek
czosnku
1 mała
cebulka biała
ok 30g sera
Lazur z niebieską pleśnią
sól, pieprz
do smaku
2 plastry
szynki szwarcwaldzkiej
Sposób
przygotowania:
Piersi
kurczaka cienko rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Umyte brokuły
miksujemy wraz z czosnkiem, cebulką oraz serem Lazur. Gotowy farsz dzielimy na
dwie części, nakładamy na oba kotlety, ale tylko do połowy i zwijamy tak, by
farsz pozostał w środku. Owijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 190st C na 40 minut.
ja lubię bardzo, do tego stopnia, że mogę wcinać sam bez dodatków, ale moim domownikom muszę go przemycać jakoś sprytnie :) a Twój pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast brokułu nadziewam mięso suszonymi pomidorami oraz bazylią. Nadaje to mięso aromatycznego smaku oraz sprawia, że jest ono bardziej chrupiące. Polecam serdecznie !
OdpowiedzUsuń