Dieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :)
Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł w zapomnienie, a Mąż zyskał pizzę ;)
Nic skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza.
Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać!
Składniki:
Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł w zapomnienie, a Mąż zyskał pizzę ;)
Nic skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza.
Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać!
Składniki:
250g sera
żółtego w kawałku
3 łyżeczki
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
bazylii
1 łyżeczka
oregano
200g
pieczarek
150g szynki
konserwowej
½ papryki
czerwonej
kilka sztuk
zielonych oliwek
garść rukoli
szczypta
soli
Sposób
przygotowania:
½ sera
żółtego kroimy nożem w cienkie paseczki. Układamy je wzdłuż każdego boku. Płat
ciasta nacinamy delikatnie na rogach i zawijamy do środka, tak by topniejący
ser nie wypłynął. Przecier pomidorowy łączymy z bazylią i oregano, smarujemy
środek ciasta. Pozostały ser ścieramy na tarce i częścią posypujemy nasz spód
do pizzy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy ze szczyptą soli aż do
odparowania wody. Układamy je wraz z pokrojoną szynką konserwową, papryką i
oliwkami, posypujemy resztą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
200st C na ok 20 minut. Przed podaniem układamy listki rukoli.
Podajemy
zarówno na ciepło jak i na zimno.
mojemu Małżonkowi też by pewnie posmakowała, czasem mam wrażenie, że on to by mógł jeść pizze co drugi dzień ;)
OdpowiedzUsuń