Od słodyczy jestem uzależniona, podobnie jak od bloga zresztą, no i Rodziny 😍 Może w sumie zdążyliście to już zauważyć...?! No... a skoro jestem uzależniona, to męczą mnie okropnie te wszystkie zdjęcia, filmy, które non stop przewijają się przed moimi oczami. Wiecie, tu ciacho, tam ciastko, tu jeszcze coś...
Dlatego jak tylko kiedyś zobaczyłam filmik na społecznościowym profilu portalu Przyślij Przepis o jaglanym rafaello, wiedziałam już że muszę je zrobić! Choć kokosu miałam tyle co do środka, migdałów całkowicie zabrakło, to stworzyłam własną wersję z dodatkiem orzechów włoskich. Przez noc się schłodziły, a do porannej kawy były niczym marzenie. Uzależniające- dodać należy ;)
Składniki na ok 15 sztuk:
1 woreczek kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki masła kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
100g kokosu
ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich
40g mielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, syrop klonowy oraz prażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia się masła. Łyżką nakładamy na dłoń odrobinę masy, spłaszczamy i układamy dwie połówki orzechów tak by tworzyły jeden większy. Zlepiamy i formujemy kulkę. Obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Dlatego jak tylko kiedyś zobaczyłam filmik na społecznościowym profilu portalu Przyślij Przepis o jaglanym rafaello, wiedziałam już że muszę je zrobić! Choć kokosu miałam tyle co do środka, migdałów całkowicie zabrakło, to stworzyłam własną wersję z dodatkiem orzechów włoskich. Przez noc się schłodziły, a do porannej kawy były niczym marzenie. Uzależniające- dodać należy ;)
Składniki na ok 15 sztuk:
1 woreczek kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki masła kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
100g kokosu
ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich
40g mielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, syrop klonowy oraz prażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia się masła. Łyżką nakładamy na dłoń odrobinę masy, spłaszczamy i układamy dwie połówki orzechów tak by tworzyły jeden większy. Zlepiamy i formujemy kulkę. Obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
te urocze kuleczki są tez na mojej liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCudne! Muszę i ja zrobić, bo... mam podobnie z tym uzależnieniem i patrzeniem na wszelkie smakołyki :)))
OdpowiedzUsuńAsiu i ja przymierzam się do podobnych kuleczek ;) Ostatnio były u mnie owsiane ;)
OdpowiedzUsuń