Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 19 marca 2017

Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami

Już nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem i ciężko się wpasować w jego upodobania, bo zazwyczaj od razu na moją propozycję "A może zjadłbyś...?" pada kategoryczne i stanowcze nie...


Składniki na :

Rosół drobiowo- wieprzowy:
3 udka drobiowe
½ kg żeberek wp.
½ kg kości schabowych
2 marchewki
2 pietruszki
średni kawałek selera (korzenia)
½ pora
1 średnia cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 gałązka lubczyku
sól, pieprz do smaku
ok 3 litry wody
natka pietruszki
 

Pierogi- ciasto:
3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania
1 szklanka gorącej wody
½ płaskiej łyżeczki soli
1 jajko
 

Farsz:
ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa
1 marchewka z rosołu
1 cebula
1 jajko
30g masła


Sposób przygotowania:

1. Rosół: Cebulę opiekamy nad palnikiem. Mięsa myjemy, przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną (łącznie z opieczoną cebulą), lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 
2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 
3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą wodę cały czas siekając ciasto. Do wpół połączonych składników dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę i pozostawiamy na ok 30 minut pod szklanym przykryciem. Po tym czasie wałkujemy na gr. ok 3 mm, wycinamy literatką kółka, na jednym układamy trochę farszu i przykładamy drugim, zlepiamy mocno. Okrągłe pierożki gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z przygotowanym wcześniej rosołem.  

Jeżeli nie wykorzystamy od razu wszystkim pierożków, to warto omaścić je masełkiem, by kolejnego dnia nie było problemu z ich rozlepieniem. Możemy je również zamrozić, układając uprzednio na naoliwionej tacce obok siebie, ale tak by się nie sklejały, a zamrożone już, przesypać do woreczka.


2 komentarze:

  1. kiedyś u babci jadlam taki rosół z pierożkami smakował fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W chińskiej restauracji jadłam też rosół tajski z pierożkami i to jest genialne!!! Dziwię się, że to jeszcze nie wdarło się w kuchnię polską:) Coś pysznego! Plus szczypiorek! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)