Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 marca 2017

Serobrownie z batatem

Pamiętacie jak tydzień temu pisałam Wam, że w domu ze słodkości, to tylko batat jest? 
To właśnie on zainspirował mnie do kolejnego wypieku i choć do końca nie byłam przekonana, co robię i czy to w ogóle będzie zjadliwe- teraz mogę Was zapewnić, że jest :)
Muszę się jednak przyznać, że z efektu wizualnego jestem mniej zadowolona, ale jest to kwestia mielenia sera. Jako że zabrałam się za pieczenie już po uśpieniu dzieci, nie chciałam ryzykować ich pobudką włączoną maszynką. Ser przepuściłam więc przez praskę. A że tylko raz- efekt jest widoczny na zdjęciu. Nic to w smaku nie przeszkadza, ale Wam jednak polecam ser zmielić, by uniknąć wszelkich takich widocznych grudek. 
Mówi się, że nie powinno się pisać jeśli z czegoś jesteśmy niezadowoleni i w razie "wu" mówić, że tak miało być, ale bez przesady ;) Nie jest to dla mnie żadną porażką, tylko nauczką na przyszłość ;)

Składniki na tortownicę o śr. 16cm

Brownie:
1 jajko
1 duża łyżka oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 pełna łyżka puree z batatów
3 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki tortowej

Sernik:
300g puree z batatów
350g sera białego chudego
1 banan
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy nad ciastem, należy obrać batat o wadze ok 400g, pokroić w kostkę i gotować przez ok 20 minut do miękkości. Następnie odcedzić, dokładnie zmiksować i pozostawić do schłodzenia.

1. Brownie:
Jajko ubijamy w całości wraz z syropem klonowym, Dodajemy 1 łyżkę puree z batatów, miksujemy. W trakcie dodajemy przesiane kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wyrobionej masy dodajemy płynny, ale schłodzony olej kokosowy. Mieszamy i przelewamy do tortownicy (o śr. 16cm, spód wyłożony papierem do pieczenia).

2. Sernik:
Do reszty chłodnego puree z batatów dodajemy zmielony (najlepiej podwójnie) ser biały. Ser można również przecisnąć przez praskę, ale wtedy po upieczeniu będą widoczne jego grudki. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, rozgniecionego widelcem banana, cukier puder oraz budyń w proszku. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód brownie. Wyrównujemy i pieczemy przez ok godzinę w 160st C. Po ok 40 minutach wierzch ciasta można delikatnie przykryć folią aluminiową, by się za bardzo nie przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)