Pamiętacie jak tydzień temu pisałam Wam, że w domu ze słodkości, to tylko batat jest?
To właśnie on zainspirował mnie do kolejnego wypieku i choć do końca nie byłam przekonana, co robię i czy to w ogóle będzie zjadliwe- teraz mogę Was zapewnić, że jest :)
Muszę się jednak przyznać, że z efektu wizualnego jestem mniej zadowolona, ale jest to kwestia mielenia sera. Jako że zabrałam się za pieczenie już po uśpieniu dzieci, nie chciałam ryzykować ich pobudką włączoną maszynką. Ser przepuściłam więc przez praskę. A że tylko raz- efekt jest widoczny na zdjęciu. Nic to w smaku nie przeszkadza, ale Wam jednak polecam ser zmielić, by uniknąć wszelkich takich widocznych grudek.
Mówi się, że nie powinno się pisać jeśli z czegoś jesteśmy niezadowoleni i w razie "wu" mówić, że tak miało być, ale bez przesady ;) Nie jest to dla mnie żadną porażką, tylko nauczką na przyszłość ;)
Składniki na tortownicę o śr. 16cm
Brownie:
Sposób przygotowania:
To właśnie on zainspirował mnie do kolejnego wypieku i choć do końca nie byłam przekonana, co robię i czy to w ogóle będzie zjadliwe- teraz mogę Was zapewnić, że jest :)
Muszę się jednak przyznać, że z efektu wizualnego jestem mniej zadowolona, ale jest to kwestia mielenia sera. Jako że zabrałam się za pieczenie już po uśpieniu dzieci, nie chciałam ryzykować ich pobudką włączoną maszynką. Ser przepuściłam więc przez praskę. A że tylko raz- efekt jest widoczny na zdjęciu. Nic to w smaku nie przeszkadza, ale Wam jednak polecam ser zmielić, by uniknąć wszelkich takich widocznych grudek.
Mówi się, że nie powinno się pisać jeśli z czegoś jesteśmy niezadowoleni i w razie "wu" mówić, że tak miało być, ale bez przesady ;) Nie jest to dla mnie żadną porażką, tylko nauczką na przyszłość ;)
Składniki na tortownicę o śr. 16cm
Brownie:
1 jajko
1 duża łyżka oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 pełna łyżka puree z batatów
3 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki tortowej
Sernik:
300g puree z batatów
350g sera białego chudego
1 banan
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do pracy nad ciastem, należy obrać
batat o wadze ok 400g, pokroić w kostkę i gotować przez ok 20 minut do
miękkości. Następnie odcedzić, dokładnie zmiksować i pozostawić do schłodzenia.
1. Brownie:
Jajko ubijamy w całości wraz z syropem klonowym, Dodajemy 1
łyżkę puree z batatów, miksujemy. W trakcie dodajemy przesiane kakao oraz mąkę
z proszkiem do pieczenia. Do wyrobionej masy dodajemy płynny, ale schłodzony
olej kokosowy. Mieszamy i przelewamy do tortownicy (o śr. 16cm, spód wyłożony
papierem do pieczenia).
2. Sernik:
Do reszty chłodnego puree z batatów dodajemy zmielony
(najlepiej podwójnie) ser biały. Ser można również przecisnąć przez praskę, ale
wtedy po upieczeniu będą widoczne jego grudki. Cały czas ucierając dodajemy po
jednym jajku, rozgniecionego widelcem banana, cukier puder oraz budyń w
proszku. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód brownie.
Wyrównujemy i pieczemy przez ok godzinę w 160st C. Po ok 40 minutach wierzch
ciasta można delikatnie przykryć folią aluminiową, by się za bardzo nie
przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym
piekarniku najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź
roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.