Marzanna zatopiona, wiosna przywitana! U mnie tą piękną, kolorową babeczką, którą można zrobić w zaledwie 10 minut. Tak! Dokładnie tyle, nie więcej będziesz potrzebować/ł 😊
Jeśli macie tylko białka w zanadrzu zamrażarki, nie zawahajcie się ich użyć. Do świąt nazbieracie na kolejną hihi :)
Czym się wyróżnia? Zdecydowanie dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia. Możemy ja upiec w zwykłej keksówce, ale efektownie będzie się także prezentować na Wielkanocnym stole w formie okrągłej. Wilgotna, nie za słodka, taka "Równa z niej babka!"
Składniki:
7 białek
Szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
2 łyżeczki młodego jęczmienia
¼ szklanki nasion chia
Dodatkowo:
1 biała czekolada
2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy
stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta
wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4
części.
Do pierwszej dodajemy kakao
Do drugiej młody jęczmień
Do trzeciej nasiona chia
Do czwartej kisiel malinowy
Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą
i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie
pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu,
zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a
następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia.
znakomicie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńAle ma piękne, kolorowe warstwy! :) Bardzo wiosenna i odświętna :)
OdpowiedzUsuńfajowa ta babka i faktycznie, bardzo wiosenna :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście równa z niej babka! I jaka strojna ;)
OdpowiedzUsuń