Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Gofry z ciecierzycy

Odkąd przeszłam na "jakąś tam" dietę, staram się jeść więcej warzyw, owoców, sałatek, dań lżejszych a jednocześnie takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt.
Niestety- jeść w kółko tego samego nie potrafię, po prostu nudzi mi się i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem.
Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł na takie gofry, bo już jeden spokojnie wystarcza, by zaspokoić głód, a dwa są na tyle skuteczne, że nie ma się ochoty sięgać, po żadne przekąski "po drodze".
No dobra, dość gadania, patrzcie i ... drukujcie przepis, by zrobić swoje gofry czym prędzej ;)

Składniki na 8 gofrów:

300g suchej ciecierzycy
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
2 ząbki czosnku
½ pęczku szczypiorku
Sok wyciśnięty z ½ limonki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy

Dodatkowo:
Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego
3 krople sosu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Dzień przed przygotowaniem gofrów zabieramy się za ciecierzycę. Suchą zalewamy wodą- tyle by było jej ok 2 cm ponad nią. Dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostawiamy na noc. Nazajutrz ciecierzycę mieszamy i odcedzamy na sicie. Przekładamy do blendera kielichowego lub miski- jeśli używamy blendera ręcznego, dodajemy jajka, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz. Miksujemy. Do masy na końcu dodajemy mąkę oraz posiekany szczypior. Mieszamy, formujemy podłużne, grubsze „kotlety” i układamy na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie olejem gofrownicy. Dociskamy i pieczemy ok 8 minut. Ciepłe (i tylko ciepłe, zimne zdecydowanie mniej smakują ;) ) podajemy z sosem zrobionym z jogurtu z dodatkiem sosu sojowego i soku z limonki.



4 komentarze:

  1. No i proszę - znów coś nowego ;) muszę zapamiętać gdzie szukać przepisu jak mnie najdzie ;) bo cieciorkę to ja lubię, oj lubię... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z ciecierzycy nie robiłam, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie. Teraz po świętach mam wstręt do słodkiego, a tu akurat tak bardziej wytrawnie. Dawno nie wyciągałam mojego dezala z szafy, więc może na kolację się pokuszę na wykonanie tych gofrów. Dziękuję za oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że ciecierzycę już moczysz ;) Ewentualnie użyj konserwowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)