Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 30 marca 2021

Mini babeczki waniliowe do koszyczka

Był koszyk, więc czas czymś go uzupełnić. Zgodnie z tradycją prócz całej gamy produktów, które do naszej święconki wkładamy, babeczka także powinna się znaleźć na tej liście. Najlepiej samodzielnie przygotowana, a z tym przepisem zapewniam Was, że to naprawdę nic trudnego!
Podstawowe produkty, dosłownie chwila na połączenie składników i kilkanaście minut pieczenia (w zależności oczywiście od użytej wielkości foremki). Dekorowanie możemy śmiało pozostawić dzieciom i ja w tym roku tak właśnie chyba zrobię, że zagonię ich do pomocy. Takie obowiązki to dla nich (niekoniecznie czysta!) przyjemność. Zachęcam i Was do pieczenia :)
 

Składniki na ok 10 sztuk:

2 jajka
1 budyń waniliowy z cukrem (60g)
5 łyżek śmietany 18% (ok 160g)
60ml oleju (6 łyżek)
15g cukru z prawdziwą wanilią
100ml mleka (10 łyżek)
140g mąki (niepełna szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok 7-8g)

Sposób przygotowania:

Składniki mokre: jajka, olej, mleko i śmietanę łączymy ze sobą, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy do rozpuszczenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i szpatułką mieszamy tylko do połączenia. Rozdzielamy na mini babeczki, do ²⁄₃ wysokości foremek- najlepiej silikonowych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 25-30 minut (do zrumienienia). Przestudzone babeczki wyciągamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub dekorujemy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.