Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Sałatka z marynowaną cukinią

Wiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii. 

Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią

Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość obstawiała właśnie owoce, nawet przez chwilę nie myśląc, że może to być cukinia. 
Mam już pomysł na wykorzystanie jej na słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik... 


Składniki:

1 słoik papryki marynowanej (850g)
1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml)
1 słoik selera konserwowego (370g)
1 puszka kukurydzy
4 jajka na twardo
30 dkg szynki konserwowej
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz selera przelewamy wodą i odcedzamy. Selera siekamy drobniej, podobnie marynowane kawałki cukinii. Szynkę kroimy w drobną kostkę, jajka przepuszczamy przez kratownicę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zamiast szynki konserwowej możemy użyć fileta z piersi kurczaka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)