Pomyśleć, że nigdy nie robiłam czekoladowych pierogów... A z nadzieniem serowym lub owocowym są naprawdę smaczne. Te przygotowałam na pierwszy rzut i z małej porcji, ale kolejne będą zdecydowanie większe i dla całej rodziny :)
Składniki:
Na 10 sztuk
Ciasto:
1 szklanka mąki + do podsypywania
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
100ml mocno ciepłego mleka
10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów)
Sos twarożkowy:
1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g)
1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka truskawek
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym mlekiem, siekamy i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm i wykrawamy kubkiem lub szklanką. Mi z tej ilości wyszło 10sztuk.
Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą.
2. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką mleka. Serek łączymy z cukrem waniliowym, miętą oraz posiekanymi truskawkami. Do gorącej czekolady dodajemy po jednej łyżeczce twarożku i dokładnie mieszamy. Postępujemy tak aż do ostatniej łyżeczki, po czym gotowy sosik schładzamy w lodówce.
Do nadzienia pierogów możemy użyć mrożonych owoców.
Sosik najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej, by jego konsystencja była bardziej gęsta.
Składniki:
Na 10 sztuk
Ciasto:
1 szklanka mąki + do podsypywania
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
100ml mocno ciepłego mleka
10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów)
Sos twarożkowy:
1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g)
1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka truskawek
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym mlekiem, siekamy i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm i wykrawamy kubkiem lub szklanką. Mi z tej ilości wyszło 10sztuk.
Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą.
2. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką mleka. Serek łączymy z cukrem waniliowym, miętą oraz posiekanymi truskawkami. Do gorącej czekolady dodajemy po jednej łyżeczce twarożku i dokładnie mieszamy. Postępujemy tak aż do ostatniej łyżeczki, po czym gotowy sosik schładzamy w lodówce.
Do nadzienia pierogów możemy użyć mrożonych owoców.
Sosik najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej, by jego konsystencja była bardziej gęsta.
Muszą być pyszne. Zjadłabym z chęcią.
OdpowiedzUsuńTym bardziej koniecznie trzeba zrobić!
Usuń