Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 29 grudnia 2015

Ciasteczka orzechowo- truskawkowe

Ciasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na "testowanie". Są bardzo kruche i słodkie, ale bez przesady, bo mrożone truskawki skutecznie dodają troszkę kwaskowatości. 


Składniki na ok 80 sztuk:

Ciasteczka:
30 dkg mąki tortowej
30 dkg margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
10 dkg posiekanych lub startych orzechów
5 dg cukru kryształu

Masa truskawkowe:
125 dkg margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru pudru
25 dkg świeżych truskawek

Dodatkowo:
1 jajko


Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor.



2. Masa:
Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony z orzechami.



Ciasteczka możemy upiec kilka dni wcześniej, a masą przełożyć "na ostatnią chwilę". Będą dłużej świeższe, a i pracy jakby mniej, jak się tak rozdzieli :)


2 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)