Jeśli lubimy makaron, a i kapusta z grzybami nie jest dla nas czymś niejadalnym, to śmiało możemy pokusić się o przygotowanie takiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;)
Składniki:
Dla 5 osób:
40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki)
300g pieczarek
300g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
150g chudego wędzonego boczku
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
400g makaronu typu wstążki
1 jajko
3 łyżki majonezu
250g sera żółtego w kawałku (typu gouda)
pęczek szczypiorku
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie opiekamy.
Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju.
Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.
2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń solidną porcję i ugniatając (niczym kapustę ;) formujemy kule. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 minut.
Każdą kulę opiekamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podajemy na ciepło.
Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko posypać serem i wstawić do pieca.
Składniki:
Dla 5 osób:
40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki)
300g pieczarek
300g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
150g chudego wędzonego boczku
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
400g makaronu typu wstążki
1 jajko
3 łyżki majonezu
250g sera żółtego w kawałku (typu gouda)
pęczek szczypiorku
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie opiekamy.
Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju.
Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.
2. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Łączymy z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie mieszamy. Dużą łyżką nabieramy na dłoń solidną porcję i ugniatając (niczym kapustę ;) formujemy kule. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 minut.
Każdą kulę opiekamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podajemy na ciepło.
Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko posypać serem i wstawić do pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.