Co prawda ciasteczka robiłam w tamtym roku, ale nie wiem czemu nie dodałam przepisu :)
Mam nadzieję, że teraz ustalając świąteczne menu skorzystacie z tego pomysłu, tym bardziej, że nie wymagają wiele pracy, a przygotować możemy je znacznie wcześniej, choćby z dziećmi i zamknąć w metalowym pudełku, a przełożenie dżemem lub nutellą zostawić na ostatnią chwilę.
Składniki:
Na ok 50 małych ciasteczek:
3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
słoiczek marmolady lub nutelli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt dużo nie podsypywać mąką i wycinamy foremką kształt- u mnie małe gwiazdki. Pieczemy ok 13 minut w temp 170st C. Przekładamy marmoladą lub nutellą.
Mam nadzieję, że teraz ustalając świąteczne menu skorzystacie z tego pomysłu, tym bardziej, że nie wymagają wiele pracy, a przygotować możemy je znacznie wcześniej, choćby z dziećmi i zamknąć w metalowym pudełku, a przełożenie dżemem lub nutellą zostawić na ostatnią chwilę.
Składniki:
Na ok 50 małych ciasteczek:
3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
słoiczek marmolady lub nutelli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt dużo nie podsypywać mąką i wycinamy foremką kształt- u mnie małe gwiazdki. Pieczemy ok 13 minut w temp 170st C. Przekładamy marmoladą lub nutellą.
chetnie je upieke aby mic co przegryźć do kawy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)