Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które
ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie
mascarpone.
Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;)
1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
100g kakaowych herbatników
1 duża puszka brzoskwiń
2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g)
3 galaretki brzoskwiniowe
500ml śmietanki 30%
2 serki mascarpone (500g)
4 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów
po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny.
Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno
zmielonymi (pokruszonymi) herbatnikami kakaowymi.
1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
2. Brzoskwinie miksujemy z 1/2 szklanki syropu z puszki i stawiamy na małym
ogniu. Zagotowujemy ciągle mieszając, a do gorących dodajemy dwie
galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i wylewamy na biszkopty.
Na ciepłej masie układamy również po skosie rurki waflowe.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Dodajemy
mascarpone, a na końcu przestudzoną, tężejącą galaretkę. Krem wykładamy
na rurki waflowe. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy w
lodówce.
Ale wspaniałe ciacho, zabieram kawałek do kawy
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńprzepis nie jest precyzyjnie opisany, są 3 galaretki w przepisie a do kremu z serkiem jest czwarta dodana, i bądz tu mądry
OdpowiedzUsuńproszę o dokładny przepis , używane są 4 galaretki a w przepisie są 3, i na biszkopty wylać płynną galaretkę czy tężejącą
OdpowiedzUsuńAle nigdzie nie pisze, by wylać galaretkę na biszkopty... w pkt 2 pisze o warstwie brzoskwiniowej i o tym by przestudzoną wylać na biszkopty.
UsuńPrzepis jest jak najbardziej zgodny :) Wystarczy czytać ze zrozumieniem ;) Rozpuszczamy najpierw jedną galaretkę, a przestudzoną dajemy do masy z serkiem. Do warstwy brzoskwiniowej idą dwie. Czwartej nigdzie nie widzę ;)
OdpowiedzUsuńa serki dwa maja miec razem 500g czy jeden 500g
OdpowiedzUsuńJeden duży 500g lub dwa małe po 250g 😉
Usuń