Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 26 września 2016

Dżem marchewkowo- jabłkowy

Pomysł nie jest mój, marmoladę o takim właśnie smaku zobaczyłam w książce Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka". Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam.
Warto także zmienić ilość cukru, bo podany w oryginalnym przepisie 1 kg to stanowczo za dużo, chyba, że macie wyjątkowo kwaśne jabłka :P Ja jednak podaję ilość, która wg mnie jest wystarczająca, a zawsze lepiej dać mniej i dosłodzić niż na wstępie zrobić słodycz nie do przełknięcia ;)


Składniki:

1 kg słodkiej marchwi
1 kg kwaśnych jabłek
750g cukru
skórka otarta z dwóch cytryny
skórka otarta z pomarańczy
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 cm kawałek imbiru
1 szklanka wody
2 galaretki pomarańczowe


Sposób przygotowania:

1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości marchwi. Następnie miksujemy blenderem. 
2. Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy ścieramy, a następnie wyciskamy sok z owoców i całość dodajemy do przygotowanego dżemu. Wsypujemy także galaretki. Mieszamy i gotujemy ponownie jeszcze ok. 10 minut. 
3. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku- 40 minut w temp. 120st C.  

4 komentarze:

  1. słoiczki wyglądają ślicznie :)
    fajne połączenie składników, lubię takie słodkosci

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja się przymierzam do tego przepisu ale jakos tak czasu brak :/

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy zobaczyłam zdjęcie myślałam, że to dyniowy :) wygląda smakowicie, bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.