Razem z Mężem uwielbiamy spaghetti stąd pomysł by pomidorki, które
otrzymałam wykorzystać właśnie na pyszny domowy sos. Dwa słoiczki już
zniknęły, nie licząc tych, które rozdałam, więc śmiało mogę stwierdzić,
że smakuje wybornie!
Składniki:
6 kg pomidorów 1,5 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli białej
1 duża puszka ananasów
2 puszki kukurydzy
1 główka czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
3 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi)
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie suszonej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy tak długo aż całkowicie zmiękną. Mieszamy od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przecieramy przez sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.
2. Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym. Do 1/2 przecieru dodajemy odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przekładamy do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy "na sucho" ok 40 minut w temp. 120st C.
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.
Składniki:
6 kg pomidorów 1,5 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli białej
1 duża puszka ananasów
2 puszki kukurydzy
1 główka czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
3 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi)
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie suszonej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy tak długo aż całkowicie zmiękną. Mieszamy od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przecieramy przez sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.
2. Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym. Do 1/2 przecieru dodajemy odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przekładamy do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy "na sucho" ok 40 minut w temp. 120st C.
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.
No masz...robiłam taki sam, post jutro :P
OdpowiedzUsuńtaki domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńO kochana, ten przepis z pewnością wykorzystam :) :) mogę?
OdpowiedzUsuńPewnie, nawet powinnaś 😜 Dziś właśnie po raz pierwszy robiłam spaghetti z tą wersją i było bardzo dobre, choć lekko pikantne ale to chyba takie odczucie przy mojej anginie 😊
UsuńPewnie, nawet powinnaś 😜 Dziś właśnie po raz pierwszy robiłam spaghetti z tą wersją i było bardzo dobre, choć lekko pikantne ale to chyba takie odczucie przy mojej anginie 😊
Usuń