Z nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z
czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym
upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych
spotkaniach.
Składniki:
Prawdziwki
Zalewa: 3,5 szklanki wody
2/3 szklanki octu
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 łyżki soli
Dodatkowo na każdy słoiczek:
paseczki z 1/4 czerwonej papryki
1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki
1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 grubszy plaster cebuli
1 pełna łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą.
Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania.
Składniki:
Prawdziwki
Zalewa: 3,5 szklanki wody
2/3 szklanki octu
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 łyżki soli
Dodatkowo na każdy słoiczek:
paseczki z 1/4 czerwonej papryki
1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki
1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 grubszy plaster cebuli
1 pełna łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą.
Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania.
Super, zazdroszczę Ci grzybków ;) ja to nie umiem zbierać i nie mam gdzie :(
OdpowiedzUsuń