Nie mam zwyczaju piec świątecznych ciast miesiąc wcześniej, ale to siedziało mi w głowie od lata, w końcu, w listopadzie nie wytrzymałam i zrobiłam😄
Chciałam zrobić w większej blaszce, ale obawiałam się że moja znikoma ilość maku mogłaby nie wystarczyć, a do sklepu nie miał kto wyjść. Powstało więc ciasto, które śmiało może robić za torcik. Nie ma kremu, ale gotowany sernik jest tak mięciutki, że nie jest on nam wcale tu potrzebny.
Takie rozwiązanie mi akurat bardzo odpowiada, a to dlatego, że i serniki i makowce są u nas zawsze obowiązkowo, a teraz dzięki takiemu połączeniu będę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Mam nadzieję, że posmakuje również Czytelnikom KobiecePorady.pl, z którymi planuję zżyć się na dłużej do czego i Was zachęcam 😍
Składniki:
Na tortownicę o śr. 18cm
Ciasto makowe: 200g maku
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30g masła
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych
opakowanie rodzynek kalifornijskich
ok 5ml olejku rumowego
Masa serowa:
½ kg sera białego podwójnie zmielonego
80g masła
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
ok 2,5ml zapachu migdałowego
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ok 50g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
2. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy torcik najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Chciałam zrobić w większej blaszce, ale obawiałam się że moja znikoma ilość maku mogłaby nie wystarczyć, a do sklepu nie miał kto wyjść. Powstało więc ciasto, które śmiało może robić za torcik. Nie ma kremu, ale gotowany sernik jest tak mięciutki, że nie jest on nam wcale tu potrzebny.
Takie rozwiązanie mi akurat bardzo odpowiada, a to dlatego, że i serniki i makowce są u nas zawsze obowiązkowo, a teraz dzięki takiemu połączeniu będę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Mam nadzieję, że posmakuje również Czytelnikom KobiecePorady.pl, z którymi planuję zżyć się na dłużej do czego i Was zachęcam 😍
Składniki:

Ciasto makowe: 200g maku
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30g masła
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych
opakowanie rodzynek kalifornijskich
ok 5ml olejku rumowego
Masa serowa:
½ kg sera białego podwójnie zmielonego
80g masła
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
ok 2,5ml zapachu migdałowego
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ok 50g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
2. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy torcik najlepiej kilka godzin przed podaniem.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie dwa w jednym :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda ten torcik))
OdpowiedzUsuńSuper! Na pewno spróbuję upiec :)
OdpowiedzUsuń