Korę dębu na pewno znacie, jak nie pod tą nazwą, to pewnie pod inną. Słyszałam jeszcze przynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową.
Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka!
To wszystko w jednym cieście 💓😍
Składniki na blaszkę ok 24x36cm
Biszkopt:
8 białek
3 żółtka
150g drobnego cukru kryształu
200g zmielonych orzechów włoskich
100g wiórek kokosowych
100g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
5 żółtek
1 duża puszka brzoskwiń
350ml wody
⅓
szklanki cukru kryształu
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250g masła (82% tłuszczu)
Dodatkowo:
½ szklanki mocnej kawy
2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub
pomarańczowych
Brzoskwinie z puszki pokrojone w paseczki
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Sposób przygotowania
Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do
sztywnej piany dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Miksujemy przez
chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z
mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do
połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe
blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw
pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych
blaszek. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 25-30 minut (grzałka góra- dół, do suchego
patyczka).
Krem:
Brzoskwinie odsączamy. Do syropu dolewamy
200ml wody i dodajemy cukier. Gotujemy. W pozostałych 150ml wody mieszamy
żółtka, proszki budyniowe oraz mąkę. Gdy nie będzie grudek wlewamy na gotujący
się syrop i energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund. Wierzch budyniu
przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do chłodu, by całkowicie wystygł. Wtedy
ucieramy masło i dodajemy go po łyżce cały czas miksując na wolnych obrotach.
Przełożenie:
Biszkopt- ⅓ kremu- delicje moczone w kawie- ⅓ kremu- biszkopt- ⅓ kremu, pokrojone brzoskwinie-
pozostała, tężejąca galaretka rozpuszczona wg wskazówek na opakowaniu.
Przepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto !
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne. Delicje zamiast w kawie moczyłam w herbacie z sokiem z pigwy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, nie tylko że ktoś przygotował, ale też pokusił się o swoją kombinację 😉 jeśli coś zostalo- podeślij zdjęcie na maila lub poprzez fp 😄
UsuńŚwietnie, nie tylko że ktoś przygotował, ale też pokusił się o swoją kombinację 😉 jeśli coś zostalo- podeślij zdjęcie na maila lub poprzez fp 😄
Usuń