Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 24 lutego 2018

Kora dębu z brzoskwiniami

Teraz, w poście staram się ograniczyć słodycze do minimum i nie piec tyle co zawsze :) Na szczęście dla Was mam w zanadrzu kilka ciast i ciasteczek, którymi mogę się podzielić, pod warunkiem że wcześniej spiszę wszystko na komputer. Z tym przepisywaniem zawsze najdłużej schodzi i człowiek nijak się za to zebrać nie może. 
Korę dębu na pewno znacie, jak nie pod tą nazwą, to pewnie pod inną. Słyszałam jeszcze przynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową. 
Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! 
To wszystko w jednym cieście 💓😍


Składniki na blaszkę ok 24x36cm

Biszkopt:
8 białek
3 żółtka
150g drobnego cukru kryształu
200g zmielonych orzechów włoskich
100g wiórek kokosowych
100g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
5 żółtek
1 duża puszka brzoskwiń
350ml wody
szklanki cukru kryształu
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250g masła (82% tłuszczu)

Dodatkowo:
½ szklanki mocnej kawy
2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub pomarańczowych
Brzoskwinie z puszki pokrojone w paseczki
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Sposób przygotowania

Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 25-30 minut (grzałka góra- dół, do suchego patyczka).

Krem:
Brzoskwinie odsączamy. Do syropu dolewamy 200ml wody i dodajemy cukier. Gotujemy. W pozostałych 150ml wody mieszamy żółtka, proszki budyniowe oraz mąkę. Gdy nie będzie grudek wlewamy na gotujący się syrop i energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do chłodu, by całkowicie wystygł. Wtedy ucieramy masło i dodajemy go po łyżce cały czas miksując na wolnych obrotach.

Przełożenie:
Biszkopt- kremu- delicje moczone w kawie- kremu- biszkopt- kremu, pokrojone brzoskwinie- pozostała, tężejąca galaretka rozpuszczona wg wskazówek na opakowaniu.



5 komentarzy:

  1. Ciasto pyszne. Delicje zamiast w kawie moczyłam w herbacie z sokiem z pigwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, nie tylko że ktoś przygotował, ale też pokusił się o swoją kombinację 😉 jeśli coś zostalo- podeślij zdjęcie na maila lub poprzez fp 😄

      Usuń
    2. Świetnie, nie tylko że ktoś przygotował, ale też pokusił się o swoją kombinację 😉 jeśli coś zostalo- podeślij zdjęcie na maila lub poprzez fp 😄

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.