Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 12 lutego 2018

Krem kukurydziany

Mam swoje ulubione zupy, które przygotowuję najczęściej, głównie z myślą o chłopakach. Czasem jednak pokuszę się o coś zupełnie innego i wcale, ale to naprawdę wcale tego nie żałuję. 
Najgorsze jednak jest w tym to, że trafić w gusta Olka jest cholernie ciężko, wziął to chyba po Tatusiu, bo i ten nie zje tego, co nieznane... I choć pisać nie powinnam, to przyznaję bez bicia, że właśnie Ci dwaj nawet się nie tknęli. Żeby chociaż spróbowali i powiedzieli "Sorry matka, ale dziś to Ci nie wyszło...", to człowiek jakoś by zniósł. Ale w momencie jak robię i oni od razu mówią, że nie, nie, tego nie spróbujemy, to człowieka szlag chce trafić! 
Na szczęście Adaś- póki co- należy do tych odważnych i razem ze mną zjadł swoją porcję, bez może dwóch łyżeczek. Jestem z niego dumna! 
A Wam szczerze polecam, bo krem naprawdę wart uwagi i wypróbowania ;) Zwłaszcza, że zrobicie w kilka chwil.



Składniki na 4 porcje:
 
3 średniej wielkości ziemniaki
2 puszki kukurydzy
1 średnia cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
2 łyżeczki domowej, warzywnej bulionetki
½ wędzonej, słodkiej papryki
Szczypta kminu rzymskiego
Szczypta gałki muszkatołowej
50 ml słodkiej 30% śmietanki
700ml wody
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Do misy z ostrzem do wyrabiania nalewamy olej, wrzucamy pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku. Ustawiamy prędkość 6, czas 3 minuty i temperaturę 100°C. Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone na kilka części, odcedzoną kukurydzę, domową bulionówkę oraz przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i ustawiamy program Soup1 na 20 minut. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, ustawiamy raz jeszcze prędkość 7 i czas ok 30 sekund. Włączamy i przez otwór w pokrywie wlewamy śmietankę. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja- z makaronem naleśnikowym.


Sposób przygotowania tradycyjny:

W garnku rozgrzewamy olej smakowy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy przez ok 3 minuty, a następnie zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy wodą i gotujemy przez ok 25 minut- do miękkości ziemniaków. Gotową zupkę dokładnie blenderujemy i mieszamy ze śmietanką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja- z makaronem naleśnikowym.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.