Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 lutego 2018

Ciasto "Wuzetka"

Kilkanaście lat wstecz było to jedno z kilku ciast, które robiło się naprawdę często. Nie dość, że w miarę szybkie, to jeszcze smaczne i słodkie ;) Czego chcieć więcej?
Od tamtej pory sporo się zmieniło i z ciast tradycyjnych powstają co raz to nowsze "odmiany". Co prawda nie spotkałam na swojej drodze "Fit wuzetki", ale jestem pewna, że gdybym wpisała w wujka Googla, to znalazł by nie jedną propozycję... 
Sama zresztą może się kiedyś o taką pokuszę, bo co tu dużo kryć- przydałoby się, ale póki co zostaniemy przy tradycji i porządnej porcji z dużą ilością kremu!



Składniki na blaszkę 24x36cm

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru kryształu
4 pełne łyżki kakao
1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500ml śmietany 30 lub 36%
¾ szklanki cukru pudru
4 pełne łyżeczki żelatyny
szklanki zimnej wody

Poncz:
szklaki wódki
½ szklanki wody

Polewa:
2 tabliczki czekolady deserowej
150ml słodkiej, 30% śmietany

Dekoracja:
200ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru- aż do całkowitego wykorzystania obu składników. Na końcu powoli dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.

Krem:
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. 100ml śmietanki podgrzewamy do temp ok 60°C, a następnie zalewamy żelatynę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
W międzyczasie 400ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do gotowej wlewamy przestudzoną, ale płynną żelatynę  i ponownie krótko ubijamy- tylko do połączenia składników.
Gotowym kremem przekładamy naponczowane blaty biszkoptowe. 

Polewa:
Śmietankę mocno podgrzewamy, do gorącej wsypujemy połamane kosteczki czekolady i pozostawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie- dekorujemy bitą śmietaną ubitą z pozostałej śmietanki (200ml) i 4 łyżek cukru pudru.


4 komentarze:

  1. Piękne!
    Pamiętam z odległego dzieciństwa, jakieś 150 lat temu...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze smaruje spodnią część dżemem z czarnej porzeczki lub wiśniowym oczywiście nasączoną ponczem wierzchni blat też nasączam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.