Dlatego teraz, bez zbędnych ceregieli muszę w miarę szybko wszystko ogarnąć, bo naprawdę chciałabym w końcu podzielić się z Wami tymi krokietami!
Nie jest to mój pomysł i nawet nie zagłębiam się dokładnie czyj, ale ja podpatrzyłam go u Asi z bloga Smakołyki Asi. Spodobały mi się do tego stopnia, że wiedziałam, że przyjdzie ten moment i je wypróbuję. Asia proponowała z surówką, ale ja podałam z sosem czosnkowym i uważam to za równie dobre rozwiązanie.
Jeśli więc zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, to zróbcie choćby na próbę kilka krokietów i przekonajcie się sami, że warto następnym razem obrać ich jeszcze więcej:)
Składniki na 8 sztuk
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta pieprzu
Nadzienie:
500g pieczarek
1 cebula biała
200g sera żółtego
Dodatkowo:
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze
kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a
ziemniaki pozostawiamy na ok 20 minut do przestudzenia po czym przepuszczamy
przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na
gładkie ciasto, byle nie za długo.
W międzyczasie jak ziemniaki stygną,
przygotowujemy farsz.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz
pieprzem. Smażymy do odparowania całego płynu.
Przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych
części. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek na
grubość ok 1cm. Na środek nakładamy kawałek sera (u mnie plaster ok 2x6cm i
grubości 4mm) oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i
rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na
rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ulubionego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.