Przygotowałam ostatnio dla dzieciaków takie serowe kluseczki z dodatkiem startych jabłek. Nie miałam za bardzo pomysłu na drugie danie, stąd takie kombinowanie, ale jak się później okazało całkiem udane i smaczne.
Składniki dla 3-4 osób:
350g białego sera
500g ugotowanych i
przestudzonych ziemniaków
1 jajko
200g mąki pszennej + do
podsypania
2 jabłka
Szczypta soli
Dodatkowo:
Masło do omaszczenia
Cukier kryształ drobny
½ łyżeczki cynamonu
(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ser oraz ziemniaki
przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy (możemy użyć tarki lub
rozdrabniacza). Dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładką masę.
Jeśli zbyt się klei do rąk- dosypujemy odrobinę mąki.
Gotowe ciasto wałkujemy
na placek o grubości ok 7mm i foremką wycinamy ozdobne kształty. Gotujemy w
osolonej wodzie 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Od razu polewamy roztopionym
masełkiem, a na talerzu posypujemy drobnym cukrem kryształem- jeśli lubimy-
wymieszanym z cynamonem.
Świetny przepis! Zrobię dzieciakom ☺️
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuń