Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 kwietnia 2018

Babeczki "Kopiec kreta"

W końcu mamy upragnioną wiosnę ;) Lubię zimę, ale bez przesady. Kiedy zaczyna się ciągnąć w nieskończoność, zaczyna mnie nudzić, męczyć i denerwować ;) 
Gruba odzież, ciężkie buty, czapki i szaliki mogą więc w końcu odpocząć po ciężkim sezonie w szafie, a w ruch idą lżejsze, które ja wolę zdecydowanie bardziej. Po części też ze względu na dzieci, bo w zimie zanim ich ubiorę to mija dobre pół godziny, teraz wystarczy cienka kurteczka, czapeczka i kalosze i mogą zmykać na pole szukać skarbów. Np takich jak "kretówki" w ogrodzie, które rezolutnie rozgrzebują patykami tylko po to, by za chwilę pojawiły się gdzie indziej. 
Domyślacie się jaka przy tym jest zabawa...? Prawie tak samo dobra, jak dla Mamy pichcenie w kuchni 💛I tak jak widzicie na załączonym obrazku- dzieci mają swoje kopce na polu, a Mama własne przygotowała w domu ;) Sprawdźcie koniecznie, czy i Wam smakują 😋



Składniki na ok 8 sztuk:
 
1 szklanka mąki pszennej tortowej
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli

Dodatkowo:
1 banan
200ml słodkiej śmietanki 30%
½ tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub jeśli nie posiadamy- wyciętymi z papieru do pieczenia kwadratami. Dociskamy je literatką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało poza papier.
Masę nalewamy do wysokości papilotki. Wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na kracie.
Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem.




1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.