Gruba odzież, ciężkie buty, czapki i szaliki mogą więc w końcu odpocząć po ciężkim sezonie w szafie, a w ruch idą lżejsze, które ja wolę zdecydowanie bardziej. Po części też ze względu na dzieci, bo w zimie zanim ich ubiorę to mija dobre pół godziny, teraz wystarczy cienka kurteczka, czapeczka i kalosze i mogą zmykać na pole szukać skarbów. Np takich jak "kretówki" w ogrodzie, które rezolutnie rozgrzebują patykami tylko po to, by za chwilę pojawiły się gdzie indziej.
Domyślacie się jaka przy tym jest zabawa...? Prawie tak samo dobra, jak dla Mamy pichcenie w kuchni 💛I tak jak widzicie na załączonym obrazku- dzieci mają swoje kopce na polu, a Mama własne przygotowała w domu ;) Sprawdźcie koniecznie, czy i Wam smakują 😋
Składniki na ok 8 sztuk:
1 szklanka mąki
pszennej tortowej
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki jogurtu
naturalnego
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
⅓
łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Dodatkowo:
1 banan
200ml słodkiej
śmietanki 30%
½ tabliczki białej
czekolady
Sposób przygotowania:
Przesiewamy składniki sypkie
do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie
dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Formę na babeczki
wykładamy papilotkami lub jeśli nie posiadamy- wyciętymi z papieru do pieczenia
kwadratami. Dociskamy je literatką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało
poza papier.
Masę nalewamy do ⅔ wysokości papilotki. Wstawiamy do
nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na
kracie.
Z przestudzonych babeczek
ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w
plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem
roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi
pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem.
Świetny pomysł na babeczki i na aranżację zdjęć :)
OdpowiedzUsuń