Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 28 kwietnia 2018

Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową

Pustki tutaj ostatnio, ale to właśnie oznaka tego, że coś robię, a nie siedzę ;) Aktualnie jestem w trakcie przygotowań do 2 urodzin Adasia, które w niedzielę mam zamiar "wyprawić", choć to zdecydowanie za wielkie słowo, bo impreza bez żadnej pompy, klaunów i innych takich, które to ponoć teraz na czasie i modne bardzo. Zresztą- obstawiam, że Adaś jakby zobaczył klauna, to pierwsze co by zrobił, to by się rozpłakał, a później chodził przy mojej nodze wołając to, co ma najbardziej wyćwiczone czyli... Mama hopa!
Nie będzie więc tłumu Gości, fajerwerków i malowania twarzy, za to mam nadzieję, że będzie słodko, m.in. za sprawą tortu, smacznie (i tu przyda się pogoda, bo planuję kilka rzeczy z grilla) i po prostu na luzie. Jak wyjdzie, okaże się niebawem.
Przyznam Wam, że jeśli chodzi o takie imprezy, to nijak się do tego nie nadaję, chciałabym cholera wie co, a prawda taka, że przy tej dwójce i bez wsparcia ze strony M. (który jakby nie było też musi iść do pracy i na mnie zarobić💁) i bez Babci (która stara się jak może pomóc) byłabym naprawdę biedna. I najgorsze jest to, że nawet nie zrobisz nic wiele wcześniej, bo chcąc by było świeże, robisz wszystko na ostatnią chwilę. A co zrobić, by fajnie smakowało, wyglądało i było łatwe w przygotowaniu?
Właśnie taką polędwiczkę! Jest to świetne rozwiązanie zarówno na ciepło jak i na zimno. Śmiało możecie ją przygotować, opiec trochę w piekarniku, a następnie wrzucić na ruszt. 
Nie stracicie mnóstwa czasu i będziecie naprawdę zadowoleni! Sprawdźcie sami :)


 
Składniki:

1 polędwica wieprzowa (ok 600g)
150g mrożonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
Sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem i rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, frytkami lub sosami (ja podałam z sosem chrzanowo-koperkowym).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.