Dziś to właśnie ją zaprezentuję, bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie ją upiec w zwykłej formie i samemu stwierdzić, że faktycznie- smakuje obłędnie. Przynajmniej mi!
Z tym, że ja orzechy wielbię i mogłabym jeść non stop, dlatego też zmaiast wskazanych w przepisie 50gram ja dodałam 150...Obawy, że się nie upiecze, że ciasto będzie za ciężkie były ogromne, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli!
Składniki na 1 dużą babkę:
300g mąki pszennej
300g cukru pudru
300g masła do
pieczenia
5 jajek
150g orzechów włoskich
mielonych
2 łyżki cukru z
prawdziwą wanilią
(opcjonalnie cukier wanilinowy)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Szczypta soli
Tłuszcz oraz bułka
tarta do wysmarowania formy (jeśli nie posiadamy sylikonowej)
Sposób przygotowania:
Masło, cukier puder
oraz szczyptę soli ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku
ucierając tylko do połączenia, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia. Powstałą masę łączymy z ubitymi na sztywno (ze szczyptą soli)
białkami i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔.
Mniejszą część łączymy z kakao, większą z mielonymi orzechami. Napełniamy
przygotowaną formę naprzemiennie przygotowanymi ciastami, a następnie widelcem
lub nożem mieszamy warstwy wykonując spiralne ruchy.
Babkę wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 175⁰C na ok 1 godzinę. W trakcie pieczenia- po ok 40
minutach, możemy uchylić piekarnik i przykryć babkę folią aluminiową
(błyszczącą stroną na zewnątrz), by zbytnio nie przyrumienić jej spodu. Gotową
babkę trzymamy w formie ok 10 minut po wyjęciu z piekarnika, po czym ostrożnie
przekładamy na kratkę do studzenia. Ozdabiamy np. polewą przygotowaną z
rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń