Ale czasem najdzie mnie na taki domowy, przeważnie bliżej weekendu lub właśnie świąt. Załączam wtedy Tefala, wsypuje składniki, przychodzę po godzinie, przekładam do foremki, załączam piekarnik i jak tylko podrośnie to piekę ;) Prawda, że to proste?
A kiedy pomyślę, że jeszcze kilkanaście lat temu moja Mama wyrabiała ręcznie ciasto na chleb w dużej dzieży (nie pytajcie skąd miała tyle siły, sama nie wiem!), a następnie dzieliła na jakieś 4-6 brytfanek- tak brytfanek! Dużych, prostokątnych, w których teraz jak ciasto upieczesz to wydaje się go tak dużo, że "Kto to zje"?", to najzwyczajniej w świecie jest mi wstyd, że mi się jednego bochenka upiec nie chce... W keksówce...
Nie wiem czym to idzie, ale pewnie świadomością, że teraz pójdziesz do sklepu i wszystko kupisz. Mało powiedziane! Teraz nawet do sklepu iść nie musisz, bo zakupy przywożą Ci na miejsce, podobnie właśnie mam z chlebem. Rano dostaję tylko smsa, czy podjechać i jest... Sami widzicie jak się człowiek rozleniwił...
Mam jednak nadzieję, że chleb, który właśnie dziś możecie zobaczyć przypadnie Wam do smaku. Zresztą mąkę kupiłam specjalnie z myślą o tym, by ten chleb upiec! Tzn chciałam znaleźć zajęcie moim dzieciom, które uwielbiają ze mną odmierzać składniki, mieszać itp, a przy okazji zjeść smaczne śniadanie ;) Oczywiście bez zbędnych dodatków, bo nie wiem jak Wam, ale mi do takiego domowego pieczywa zdecydowanie wystarcza tylko masło :P
Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 14x35cm:
200g mąki pszennej
300g mąki pszennej
pełnoziarnistej
Ok 300ml ciepłej, nie
gorącej wody
15g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek
słonecznika
2 łyżki siemienia
lnianego
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Drożdże, 50ml wody oraz
cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy
tryb Pastry P1, a po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki. Ponownie
uruchamiamy, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto
przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią.
Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą
ściereczką.
Chleb wkładamy do
nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i
pieczemy kolejne 25 minut.
Drożdże, 50ml wody oraz
cukier mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i
robimy wgłębienie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy
dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto
przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią.
Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą
ściereczką.
Chleb wkładamy do
nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i
pieczemy kolejne 25 minut.
Gotowy chleb powinien
wydawać pusty dźwięk przy pukaniu od spodu.
Wyciągamy z formy po ok
5 minutach od wyłączenia piekarnika.
Studzimy na metalowej
kratce.
W trakcie pieczenia (ale po upływie min 30 minut) możemy otworzyć
piekarnik i przykryć chleb z wierzchu folią aluminiową, błyszczącą stroną do
góry, by chleb się nie przypalił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.