Od tamtej pory sięgam po nią znacznie częściej- głównie właśnie w deserach i przyszła pora na kolejny. Monte robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Użyłam orzechów włoskich, bo ich akurat mam w zapasie jeszcze sporo. Śmiało możecie użyć laskowych, ale pamiętajcie, by zarówno jedne jak i drugie podpiec i obrać najlepiej jak to się da ze skórki, która daje gorzkawy posmak. Nie używajcie też zbyt dużo soli do gotowania kaszy. Pół łyżeczki, to zdecydowanie w sam raz! Swój deser przygotowałam w urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal Companion, który naprawdę fajnie wszystko rozdrobnił i połączył, ale wierzę, że blender zwykły lub kielichowy poradzi sobie z tym równie dobrze, choć pewnie będzie potrzebował więcej czasu i energii :)
Składniki na 4 porcje:
100g kaszy
jaglanej
Szczypta
soli
300ml wody
200g
orzechów włoskich
80g cukru (użyłam
ksylitolu)
350ml
mleka 2%
2 pełne
łyżki kakao
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Przed
gotowaniem prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, a następnie przelewamy
wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do misy TC z założonym
mieszadłem. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez 20 minut w
temperaturze 100⁰C, na obrotach 3. Przekładamy do innego garnka do wystudzenia.
W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy włoskie- lub jeśli wolimy,
laskowe. Przekładamy do misy z założonym ostrzem ultra blade, zakładamy
koszyczek i miksujemy na trybie puls przez 15 sekund, a następnie na obrotach
12 do uzyskania drobno zmielonych (jakieś 25 sekund).
Do
zmielonych orzechów dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem kakao. Miksujemy
do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji- ok. 1 minuta na prędkości 12.
Po ok 30 i 45 sekundach warto zatrzymać i zgarnąć szpatułką krem z boków misy.
Odlewamy połowę kremu, a do drugiej dodajemy kakao. Miksujemy tylko do
połączenia składników- ok 15 sekund na najwyższych obrotach.
Do
pucharków nakładamy najpierw część ciemną, a następnie jasną. Posypujemy lekko uprażonymi orzechami włoskimi.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Przed
gotowaniem prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, a następnie przelewamy
wrzątkiem. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez ok 25 minut,
ciągle mieszając. Kasza wchłonie całą wodę, więc jest to szczególnie ważne
zwłaszcza właśnie od momentu gotowania, by się nie przypaliła. Studzimy.
W tym
czasie na suchej patelni prażymy orzechy włoskie- lub jeśli wolimy, laskowe.
Orzechy dokładnie mielimy- najlepiej w ręcznej tarce, maszynce z odpowiednią
nakładką lub w jakimś małym urządzeniu siekającym. Możemy także kupić gotowe,
dokładnie zmielone.
Monte
można przygotować także zwykłym blenderem- jednak konsystencja nie będzie
idealnie gładka lub blenderem kielichowym, który poradzi sobie ciut lepiej z
połączeniem składników jednak czas musimy odpowiednio zwiększyć.
W obu
przypadkach łączymy ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem kakao. Dodajemy je
dopiero do połowy wcześniej przygotowanego kremu i ponownie miksujemy.
Do pucharków nakładamy najpierw część ciemną, a
następnie jasną. Posypujemy lekko uprażonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.