Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;)
Z tego też powodu, za każdym razem kiedy tylko mam zjeść choćby kęs grillowanego mięsa, obok muszę mieć kawałek pieczywa. Męża dziwi to do tej pory 🙈 Nic na to nie poradzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma w sobie choćby gram mąki.
I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie kupię pieczywo z myślą o naszej czwórce, a tu nagle w niedzielę pada pomysł na grilla. Na ruszt zawsze się coś znajdzie, ale już z dodatkami właśnie bywa gorzej. No bo wiecie, niedziela, najbliższy sklep nieczynny (absolutnie nie mam nic przeciwko temu!), to i człowiek ma motywację, by nie kombinować, tylko na szybko zrobić swoje.
Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki.
Składniki na 8 sztuk:
500g mąki pszennej
45g świeżych drożdży
45g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
rzepakowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki natki
pietruszki
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Drożdże, 50ml wody oraz
cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy
program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy
je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko
ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Drożdże, 50ml wody oraz
cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy
wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym
posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko
dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej
w cieple i pod bawełnianą ściereczką. Następnie dzielimy je na 8 części, a
każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub
jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek.
Pyszne te buły ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam 😍
Usuń