Nie będę ukrywać, że obwarzanki są pyszne, zwłaszcza jeszcze cieplutkie, kiedy skórka jest chrupiąca, ale też nie będę porównywać do tych tradycyjnych krakowskich. Wręcz nie mam śmiałości! Nie wiem czym to idzie, ale to chyba ta magia Krakowa, tak na nie działa, że są jedyne i niepowtarzalne! I choćby się dwoił i troił, to nie przebije. I niech tak zostanie! Odkąd pamiętam, to przy każdej wizycie w Krakowie obwarzanka zjeść musiałam, nie chcę tego zmieniać ;) ale na co dzień spokojnie wystarczą mi te robione własnoręcznie, w mojej kuchni. Malutkie, koślawe, ale smaczne- obwarzanki, na które przepis mam z TEJ właśnie grupy na FB.
Składniki
na 8 sztuk:
1 szklanka
wody
1 jajko
25g
świeżych drożdży
3 pełne
łyżki miękkiego masła
3½
szklanki mąki
1 łyżeczka
cukru
1½
łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 małe
jajko
Ziarna
sezamu, mak i czarnuszka
Sposób
przygotowania:
Ciepłą
wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym
hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Po tym
czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie wyrabiamy i dzielimy
na 8 równych części. Każdą część dzielimy na połowę i rolujemy tworząc 2 wałki
o długości ok 25-30cm. Skręcamy je ze sobą i sklejamy końce.
Tak
przygotowane obwarzanki obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony we wrzącej,
delikatnie osolonej wodzie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok 20
minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
Sposób
przygotowania ciasta w Tefal Companion:
Składniki na
ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy
program Pastry 1, następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Dalej
postępujemy wg powyższych wskazówek.
Nice answer back in return of this difficulty with real arguments and telling everything on the topic of that.
OdpowiedzUsuń