Na prostokątną formę do tart
Ciasto:
1 szklanka
mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
⅓ szklanki cukru pudru
Krem:
1 jajko
2 żółtka
170ml
śmietanki30%
2 łyżki
mąki tortowej
½ szklanki
cukru
Dodatkowo:
2 gruszki
Kilka
śliwek
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania
Spód:
Składniki
na ciasto siekamy, zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie
wykładamy blaszkę (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Przykładamy papierem do
pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 190⁰C przez 15 minut. Zdejmujemy
papier z obciążeniem i podpiekamy kolejne 10-15 minut.
Krem:
W tym
czasie miksujemy ze sobą składniki na krem. Wylewamy na podpieczony spód i
układamy na wierzchu obrane, pozbawione gniazd nasiennych i ponacinane połówki
gruszek oraz nacięte na krzyż i wydrylowane śliwki. Wstawiamy do piekarnika
zmniejszając temp. do 170⁰C na ok 35 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy tartę z formy i posypujemy cukrem
pudrem.
Wspaniała tarta zjadłam bym kawałek uwielbiam tarty
OdpowiedzUsuń