Nie wiem czy uda mi się napisać Wam zaległe przepisy, bo raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;)
Składniki:
Masa kokosowa:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru kryształu
170g kokosu
100g masła 82%
Masa czekoladowa:
250g masła 82%
¾ szklanki cukru
2 łyżki kakao
¼ szklanki wody
1 kwadratowy andrut
1 kwadratowy andrut
Sposób przygotowania:
Mleko z cukrem gotujemy. Do gorącego dodajemy kokos oraz cząstki masła i
mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do
przestudzenia.
Składniki na masę czekoladową rozpuszczamy w rondelku, mieszając by
wszystko ładnie się połączyło. Zestawiamy z ognia i studzimy najpierw w chłodnym
miejscu, a następnie w lodówce.
Gdy masa zacznie tężeć zaczynamy smarowanie
wafli. Wafel- masa czekoladowa- wafel-masa kokosowa -wafel-masa czekoladowa -wafel-
masa czekoladowa- wafel. Przełożone wafle dociskamy czymś cięższym na całej
powierzchni, a po kilku godzinach kroimy na małe kawałki.
z przyjemnością je przygotuję po Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuń